Új jelszó kérése

A ruhák anyagairól

  GORE-TEX

A GORE-TEX membrán vízlepergető tulajdonsággal bír, tartósan vízálló, emelett bíztosítja a pára bőrfelületről való elvezetését, ezáltal támogatva testünk természetes hőszabályzó folyamatait intenzív testmozgás esetében is, valamint meggátolja a hideg szél átfúvását, minden körülmények közt megfelelő hőmérsékleten tartva testünket. A könnyű tapintású, két vagy három rétegű anyagokat általában szabadtéri sportok felső ruházatainál alkalmazzák, mert tartósan vízállóak, teljesen szélállóak és kitűnő lélegző képességűek. A három rétegű anyagot sok területen használják, például olyan nagy igénybevételnek kitett öltözetek esetén is, mint a hegymászók, kerékpárosok, vadászok, katonák ruházata. Felhasználják felsőruházatban, kesztyűkben, cipőkben egyaránt - olyan helyeken, ahol vízhatlanságra van szükség, de meg kell tartani a viselési kényelmet, azaz a ruhadarab lélegző képességét.

...

a cikk folytatása

 Forrás: Barna Judit, Magyar Textiltechnika LXIII. ÉVF. 2010/6

 RIP-STOP

A szakadásmentes szövet (angolul: rip-stop) egy megerősített szövettípus ami megállítja a ruhákon található lyukak, repedések továbbszakadását. A szövetek négyzethálós mintázata ennek köszönhető. Jól megfigyelhető hogy 5-8 milliméterenként egy nagyon erős láncfonalat tartalmaz, hálószerűen beteríti az anyag teljes felületét ami megvédi hogy tovább hasadjon az anyag.

Elsősorban ejtőernyőknél alkalmazták, de azt még nylonból készítették, de mára már pamutból és selyemből is készítenek ruhákat ezzel a technológiával.

Az anyagok felhasználásánál figyelembe veszik milyen területekre alkalmazzák, egy ejtőernyőnek sokkal könnyebbnek kell lennie mint egy takaróponyvának ezért más anyagból kell elkészülnie, de a technikája teljesen azonos. 

Felhasználják védőruhák, egyenruhák, hátizsákok, vitorlák, sátrak, ponyvák hőlégballonok gyártásánál.

A ruhadarabjaink vagy pamutból, vagy nylonból vagy azok keverékéből készülnek.

 

Forrás: wikipédia

Webáruház készítés