Új jelszó kérése
Terep blog a vadászatról,t túrázásról és horgászatról
2015.01.13 23:36

A túrázásról általában

 Napjainkra a túrázás széles körben kedvelt szórakozássá vált az emberek körében. Bár a természetjárás iránt már évszázadok óta érdeklődnek hazánkban, a turizmus megvalósulását az ipari fellendülés után az értelmiségiek igénye eredményezte...

  Első turistaegyesületünk 1873-ban alakult Ótátrafüreden, Magyar Kárpát Egyesület (MKE) néven.  Fő céljuk még nem a turizmus szervezése, hanem a Tátra kiépítése volt. Később több nagyobb városban is megtelepedtek, megjelentek Budapesten is.

 

    1891-ben az MKE budapesti osztálya kivált az alapító egyesületből és Magyar Turista Egyesület néven működött tovább, főként a Pilis és a Börzsöny kiépítésében. Idővel a legerősebb egyesületté vált, mely a vidéki osztályokkal együtt megvalósította az igazi turista életet.

  Az utóbbi évtizedekben egyre többen keresik fel a magyarországi túraútvonalakat, hiszen a túrázás egy olyan összetett tevékenység, amely többféle területet is fejleszt az emberben. Növelhető általa a fizikai állóképesség, erősödhet a psziché és az izomzat. Miközben a friss levegőn, a csodás tájakban gyönyörködünk, megismerjük a természetet. Utunk során gyógynövényeket szedegetünk, és gyermeki kíváncsisággal vizsgálgatjuk a megannyi gombafajtát. Próbáljuk meghatározni a madárhangokat, a földön kirajzolódó állatnyomokat. Ha szerencsénk van, egy-kettőnek a gazdáját is megpillantjuk.  Megtanulunk viszonyulni a különböző talaj- és terepviszonyokhoz, illetve képessé válunk alkalmazkodni az éppen aktuális időjárási körülményekhez. Amikor már gyakorlott túrázókká válunk, megfelelő felszereléssel nem esünk kétségbe akkor sem, hogy ha elhagyjuk a kijelölt útvonalat vagy ránk esteledik. Elegendő rutinnal a hátunk mögött fel tudunk készülni mindenre. Nem okoz majd gondot a tájékozódás és a táborverés.

  Mivel választható erősségű és hosszúságú útvonalak vannak, így könnyedén válogathatunk közöttük, minden korosztály megtalálhatja a megfelelőt a maga számára. A túrázás nagyszerű módja annak, hogy együtt töltsünk egy kis szabadidőt a családunkkal, illetve barátainkkal.  Akár egyedül, akár többedmagunkkal indulunk útnak, számos pozitív hatással találkozhatunk. Könnyebben megismerjük és felfedezzük önmagunkat, ugyanakkor társas kapcsolataink is javulnak. Toleránsabbá válunk, megnövekszik az összetartozás érzése, könnyebben megismerünk, elfogadunk és megértünk másokat. 

 

  Túrabolt,túrafelszerelések, túrazsák, túracipő, túlélő felszerelések

Webáruház készítés