Új jelszó kérése
Terep blog a vadászatról,t túrázásról és horgászatról
2015.07.04 20:06

Cserkészet vagy cserkelés

 ... ez a vadászati módszer kifejezetten nagy koncentrációt igényel, hiszen közben mozogva, helyünket folyamatosan változtatva kell megközelítenünk a kiszemelt állatot, olyan távolságra, ahol megfelelően megfigyelhetjük, elbírálhatjuk, illetve elejthetjük avadat. ...

Cserkészet vagy cserkelés

  A cserkészet, vagy cserkelés azonos vadászati módot jelent, így mindkét kifejezést bátran használhatjuk. 

Legfőképpen nagyvadak zsákmányolásánál tudjuk alkalmazni (pl.: őz, gímszarvas, dámszarvas, vaddisznó, muflon), de abban az esetben is használhatjuk, ha olyan kistestű vadak kerülnek az utunkba, mint a róka, a nyest, vagy a borz. Az Európai Unió országaiban cserkészhetünk még farkasra, medvére, zergére, illetve jávorszarvasra is.

  A cserkészéshez bármely évszak, vagy napszak optimális lehet, viszont fontos, hogy alkalmazkodjunk minden körülményhez, továbbá elengedhetetlen a kiváló hely és terepismeret. Tisztában kell lennünk a járható csapásokkal, az adott területen való uralkodó széliránnyal, és minden olyan terepadottsággal, ami segíthet az állathoz észrevétlenül, megfelelő közelségbe jutni.

  Óvatosan, lopakodva kell járnunk, ha pedig bármilyen kis zajt okozunk, megállva, mozdulatlanul ki kell várnunk, amíg a hangra felfigyelő vad megnyugszik. A hangtalan léptekhez megfelelő vadász bakancs szükséges, hiszen egy idejétmúlt, nyikorgó bakancsra könnyen felfigyelhetnek.

  Cserkelés közben ügyelnünk kell a ruházatunkra is, kerüljük a műszálas, suhogós anyagokat, színben próbáljunk a környezethez alkalmazkodni. Lényeges még, hogy ne öltözzünk túl melegen, viszont ne is fázzunk, ha megállunk.

  Sikerességünk érdekében nagy szolgálatot tehet nekünk egy jó távcső, viszont óvatosan kell vele bánni, nehogy puskánkhoz koccantsuk, vagy a fénylése felkeltse az állatok figyelmét.

  Hogy vadászatunk eredményesen végződjön, figyelmünket ne csak a kiszemelt vadra fordítsuk, mivel úgy könnyedén megfeledkezhetünk a többi állatról, melyek riasztva ugorhatnak ki mellőlünk, ezzel nagy bosszúságot okozva.

 

  A cserkelés az emberi ész, ügyesség, és a vad kifinomult érzékszervei közötti erőpróba, melynek kimenetele mindig bizonytalan. Talán ez a kihívás a varázsa ennek a nagyszerű elfoglaltságnak. Ha odafigyelünk minden alapvető követelményre, mint a terület kiváló ismerete, jó cserkészutak kiválasztása, a megfelelő felszerelés és ruházat, a szélirány figyelemmel követése, és nem utolsó sorban a türelem, akkor már csak egy kis vadászszerencsére van szükségünk ahhoz, hogy miénk legyen álmaink trófeája, és egy életre szóló élményben részesüljünk.

 

  Vadászbolt, vadász ruházat, vadász bakancsok, 

Webáruház készítés