Új jelszó kérése
Kategóriák
Tanúsítvány
SSL Certificate
Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
TOP termékek
Terep blog a vadászatról,t túrázásról és horgászatról
2015.05.20 11:32

A horgászatról általában

 Egy kis bevezető a horgászatról, horgászról és horgász helyszínekről. Általános tudnivalók amiket minden pecásnak észben kell tartania ...

 

  A halászat az emberiség egyik ősfoglalkozása, hiszen a hal, az ősemberek fő tápláléka közé tartozott. Az őskőkorban már kezdetleges horgokat készítettek, hogy zsákmányt tudjanak szerezni.  Az ókori civilizációkban a horgászatot már kedvtelésből is űzték.

  Hazánkban is ősfoglalkozásnak tekinthető, a 18-19. századtól pedig már a sportszerű horgászat is bizonyított, több tárgyi lelettel és okirattal.

  Ma már minden 14 éven felüli horgász köteles vizsgát tenni, amely egy életre szól. Ennek megléte feljogosítja az Állami horgászengedély kiváltására, időtartama egy évig érvényes. Fogási napló jár hozzá, melybe kötelező felvezetni az adott vízterületről kifogott zsákmányt.

Külföldi és magyar állampolgárok számára ki lehet váltani turista horgászjegyet, mely meghatározott díj ellenében, meghatározott időszakra szól, és szabályok szerint feljogosít a horgászatra anélkül, hogy vizsgát tettünk volna. Amennyiben megvan az összes hivatalos iratunk és eldöntöttük hol szeretnénk szerencsét próbálni, a vízterület hasznosítója által kiadott területi jegy megvétele szükséges, melynek árát meghatározza az ott eltöltött idő.Magyarországon a horgászvizek lehetnek folyóvizek és állóvizek, illetve mindkét típus esetében megkülönböztetünk természetes, valamint mesterséges élővizeket. Ezek a területek hal előfordulási szempontból más és más élettani jellegűek, megkülönböztetni halászati- halgazdasági rendszerezéssel lehetséges.A jelenkori halak az evolúció során napjainkig óriási fajszámú változatossággal népesítették be vízrégióink különféle övezeteit, így a különböző fajok és környezeti adottságok miatt számos horgászmódszer alakult ki.

Az alapvető technikák közé soroljuk az úszós módszert, mellyel a vízoszlop minden rétege eredményesen kihasználható. Főként spiccbottal, rakós bottal, matchbottal, illetve bolognai bottal végezzük. Szintén kedvelt alkalmazás a fenekező eljárásmód, melynek lényege, hogy a horogra tűzött csalit közvetlenül a vízfenéken, vagy annak közelében tegyük felkínálhatóvá a táplálékukat ebben a zónában kereső halak számára. Az elmúlt években népszerűvé váltak a bojlis és feederbotok, de számtalan változatot ismerünk ebben a kategóriában. Megkülönböztetünk még pergető, illetve legyező horgászmódszereket, melyek a ragadozó halak fogására alkalmasak, illetve előszeretettel alkalmazunk egyéb kereső, cserkésző, csalogató stratégiákat. A rohamos fejlődés eredményeképp ma már rengetek felszerelés, csali, kiegészítő könnyíti meg a fogásainkat, gondoskodik kényelmünkről akár kiépített területen, akár vadabb környezetben.

Hazánk felszíni vizei mintegy 95%-a a szomszédos országok területeiről érkeznek, melynek nagy részét a Duna és a Tisza, illetve mellékfolyásaik szállítják. A Duna vízrendszeréhez tartozó jelentős mellékvizek: a Rába, a Marcal, az Ipoly, a Tarna, a Zala, a Kapos, a Sió, a Dráva és a Duna-völgyi főcsatorna, mely egy mesterséges vízfolyás.A második legnagyobb folyónk a Tisza, jelentős mellékvizei a következők: Borzsa, Túr, Öreg-Túr, Szamos, Krasza, Bogrog, Sajó, Bódva, Hernád, Takta, Zagyva, Körös, Kurca, Maros. Országunkban több, mint 1200 különböző eredetű tavat, morotvát, holtágat, víztározót tartanak számon, melyeknek többsége vízrendezési munkák, kisebb része pedig természetes úton alakult ki. Három legnagyobb természetes tavunk a Balaton, a Fertő tó és a Velencei-tó. Jelentős tavak közé soroljuk még a következőket: Szabadszállási-tó, Zabszék tó, Kolon-tó, Sós-tó, Fehér-tó, illetve a mesterségesen keletkezett Tisza-tó, Lázbérci víztározó, Rackai víztározó, Zámolyi víztározó. Az 5ha-nál nagyobb állóvizeink száma 27, az 5ha-nál kisebbeké 200, a 0,5 ha-nál kisebbeké pedig 700, ezeknek száma viszont állandóan változik a természetalakító tevékenységek nyomán.

A természeti értékek és területek a nemzeti vagyon sajátos és pótolhatatlan részét képezik, melynek megőrzése és állapotuk javítása meghatározó a társadalom egészének szempontjából.

Sajnos a Föld eddigi történetében nem látott gyorsasággal pusztul az élővilág, és az eltűnő fajok más egyedeket is kihalásra ítélnek. Ezáltal súlyosan veszélyeztetik a különféle természeti rendszerek stabilitását, végeredményben az emberek jólétét és biztonságát is.

A figyelmes horgász megismeri a vizek, vízpartok élővilágát, tiszteli és óvja, hogy a rendelkezésünkre álló természeti erőforrások a jövő generációi számára is fennmaradjanak.

 

 

Horgászfelszerelések és horgász ruhák

 

Webáruház készítés