Új jelszó kérése
Terep blog a vadászatról,t túrázásról és horgászatról
2015.10.22 16:22

Ponty horgászata

A ponty a magyarok legkedveltebb hala. A Kaszpi-tenger térségéből először Kelet-Ázsiában, majd a Duna vízrendszerén keresztül Európában terjedt el. Mára már a ponytfélék népes családjába tartozó fajok népesítik be legnagyobb tömegben vizeinket.

Magyarországon pontyra horgászni szinte minden telepített-, illetve vadvízen érdemes. Fontos azonban figyelembe venni az évszakokat, légköri viszonyokat, víz hőmérsékletet és a napszakokat. Télen, 9°C alatt jelentősen lelassul a ponty anyagcseréje, ilyenkor vermelőhelyet keresnek és csapatokba verődnek, így vészelik át a telet.

 Első releváns időszak tavasszal, jégveszte után következik el. Ebben a turnusban délelőttől kora délutánig, főként úszós, vagy finom fenekező módszerekkel érdemes trágyagilisztát, illetve csontit felkínálni, bár a mai széleskörű csali palettákból bőven akad kora tavaszra is választék.

  Rendkívüli élményt tud nyújtani az első kora tavaszi napsütötte időszakban pecázni a szabadban, természetesen kellő felkészültséggel, hiszen nem feledkezhetünk meg saját jól szellőző, melegen tartó ruházatunkról, megfelelő bakancsunkról az általában saras, még hűvösebb napokon. Ha ezekre a részletekre nem figyelünk oda, könnyen válhat kellemetlen tapasztalattá az év talán első horgászata.

  Amikor a vizek hőmérséklete eléri a 14°C-ot, a halak elkezdenek készülni az ívási időszakra, ilyenkor rengeteg táplálékot vesznek fel, a horgászat nem csak rendszeresen telepített tavakban, hanem vadvizekben is páratlan élményt tud nyújtani.

  Ívási időszakban maximum néhány intenzív vízen van lehetőség horgászni, hiszen mindenhol ponty tilalom van. Tulajdonképpen az ivarérett pontyok már nem is foglalkoznak a táplálkozással.

  A nyár kezdetével az ívási időszak véget ér, és az energiapótlás miatt újra egyre több táplálékot vesznek fel. Kifejezetten sekély, egyre jobban felmelegedő 1-2m mélységű vizekben tartózkodnak. Csapatokban úszkálva rendszeresen végiglátogatják a bőséges táplálékot nyújtó területeket, mint például az etetéseket. Legideálisabb hőmérséklet a 24-25°C, ilyenkor meglehetősen felgyorsulnak életfolyamataik, szinte minden kedvelt táplálékot felvesznek a nap bármely időszakában.

  A nyári kánikula beköszöntével a mélyebb vizekbe húzódnak, nappal főként a mélyebb nádasokban, illetve hínárfoltokban lehet fellelni őket. Napközben főként úszós módszerrel, éjszaka viszont próbálkozhatunk fenekező technikákkal, hiszen ilyenkor kerülnek elő a legkapitálisabb példányok, főként a bojlis horgászok körében.

  A legnagyobb hőségben gyakorlatilag eltűnnek, ilyenkor az állóvizek legmélyebb rétegeibe húzódnak, hogy átvészeljék a meleg időszakot.

  Nyár végén újból a partok közelében keresik táplálékukat, egyre intenzívebben.

Az ősz beköszöntével megkezdődik az igazi horgászszezon. A megerősödött halak egyre elszántabban keresik a táplálékot, amivel felkészülhetnek a vermelésre. Ebben az időszakban még a nagyobb, egyébként óvatos pontyok sem válogatnak, könnyedén foghatóak.

Ősszel, amíg 14°C-os a víz hőmérséklete, bőségesen táplálkoznak, viszont 9°C alatt táplálékfelvételük nagyon lecsökken és a pontyok újból elvermelnek.

 

Webáruház készítés