Új jelszó kérése
Terep blog a vadászatról,t túrázásról és horgászatról
2015.06.02 14:50

Milyen az ideális túrabakancs?

Felszerelésünk egyik alapvető kelléke a lábbelink. Mivel túrázás során leginkább a lábunkat használjuk, így fontos a megfelelő alátámasztás, bokánk védelme

Számos ficam, szalagsérülés, törés adódik abból, hogy az aszfaltra gyártott cipőt használják az erdei, illetve sziklás, egyenetlen területeken. Egy megfelelő bakancs kellően alátámasztja bokánkat, ami nem csupán a nehéz terep miatt lényeges, de a hátizsákunk miatt megnőtt súlyunkat is segít megtartani.

 

Egy túrabakancs egyik legjelentősebb része a talp, mely műanyag és nyersgumi gondosan kiszámított keverékéből áll. Ezzel az anyaggal különböző barázdákat alakítanak ki, mely járás közben kipréseli a sarat, esetleg havat és kiváló tapadást biztosít a csúszós, egyenetlen talajon.

A jó minőségű bakancsoknak hosszú távra kell kopásállóságot biztosítaniuk, ez természetesen betonon, vagy más mesterséges kemény talapzaton lényegesen romlik.

 

A felsőrész anyagát tekintve egy túracipő több féle lehet. Az egyik kedvelt típus hasított bőrből, vagy Condura anyagból készül, mely egy igen erős textilfajta. Kényelmes lehet hosszabb, többnapos gyaloglás során, kiváló szellőző képessége van és rendkívül könnyű. Hátránya a sima bőrrel szemben, hogy kevésbé időtálló, ezért fontos, hogy ha ezeknél az anyagoknál maradunk, kiváló minőséget vegyünk, ami a szellőzés mellett vízálló is.

 

A tiszta bőrbakancsok nem tartalmaznak más anyagokat. Nehezebb a súlyuk textil társaikkal szemben, viszont sokkal strapabíróbbak és ápolás mellett lényegesen tovább használhatóak.  A megfelelő kezelésük fontos még vízhatlansági szempontból is, hiszen, ha nem vaxoljuk rendszeresen, átázhatnak. Első használatnál kifejezetten merevnek érezzük, viszont ha egy-két alkalom után felveszi lábunk formáját, a legkényelmesebb viseletet biztosítják.

 

Mindenki maga döntse el, melyik típus a szimpatikusabb, illetve milyen jellegű tevékenységre használja. Ha kevésbé megerőltető túrákra szánjuk, ideálisabb választás lehet a könnyebb, hasított bőr-textil bakancs, viszont ha nagyobb megterhelésnek tesszük ki, ajánlatosabb a tartósabb, tiszta bőr termékeknél maradni. 

Amire mindig ügyeljünk vásárlás során, a jó méret. A bokánkat megfelelően tartsa, simuljon jól a lábfejünkhöz. A lábujjaink és a cipő között viszont mindig maradjon egy kis tér. Ez két okból is fontos lehet. Az egyik, hogy ereszkedés esetén ne nyomja el az ujjakat, a másik pedig a szigetelés, hiszen hidegebb időkben a szoros cipő nem tartja jól a hőt.

Vízhatlanság szempontjából ideálisabb, ha a nyelvrész össze van varrva a bakanccsal, illetve a gumitalp felfut az orr részre, így kevesebb esély van a víz bejutására.

 Ha rászánjuk magunkat a vásárlásra, semmiképp ne siessük el, hiszen optimális esetben jó néhány évig hű társunk lehet. Ha pedig ráakadunk az igazira, mint kényelmi, mint esztétikai szempontból, számos túrát segíthet zavartalanabb, kellemes élménnyé varázsolni.

  

Túrafelszerelések, túlélő felszerelések

 

Webáruház készítés